Ons nieuws

Een toekomst vol energie: jouw kansen als elektromonteur

Als elektromonteur ben je verantwoordelijk voor het installeren en onderhouden van elektrische systemen in gebouwen, fabrieken en andere infrastructuur. Met de groeiende vraag naar duurzame energie en de opkomst van slimme technologieën, is het toekomstperspectief voor elektromonteurs veelbelovend. Hoog tijd om dieper in te zoomen op de carrièremogelijkheden en het toekomstperspectief in de elektrotechniek!

Elektromonteur: Een beroep met toekomst

Elektromonteurs zijn altijd al in trek geweest vanwege hun kennis en vaardigheden op het gebied van elektrotechniek. Maar met de opkomst van nieuwe technologieën, zoals zonne-energie, slimme huizen en elektrische voertuigen, wordt hun expertise steeds waardevoller.

Elektromonteurs zijn nodig om deze systemen te installeren, te onderhouden en te repareren. Bovendien zijn er in de toekomst ook steeds meer elektromonteurs nodig om te werken aan de infrastructuur van de energietransitie, zoals laadpalen voor elektrische auto’s en windturbines.

Carrièremogelijkheden voor elektromonteurs

Als elektromonteur zijn er verschillende carrièremogelijkheden waar je uit kunt kiezen. Je kunt bijvoorbeeld werken bij een installatiebedrijf, waar je verantwoordelijk bent voor het installeren van elektrische systemen in gebouwen. Of je kunt aan de slag bij een onderhoudsbedrijf, waar je verantwoordelijk bent voor het onderhouden en repareren van bestaande systemen. Andere mogelijkheden zijn bijvoorbeeld werken als adviseur op het gebied van elektrotechniek, of als projectleider bij grootschalige projecten.

Trends in de elektrotechniek

De elektrotechniek is een branche die constant in beweging is. Hieronder bespreken we enkele trends die momenteel spelen en waar elektromonteurs rekening mee moeten houden.

  • Duurzaamheid

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de elektrotechniek. Er wordt steeds meer gebruik gemaakt van zonne-energie en windenergie, en elektromonteurs spelen een belangrijke rol bij de installatie en onderhoud van deze systemen.

  • Slimme technologieën

Slimme technologieën, zoals domotica en Internet of Things (IoT), zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Elektromonteurs moeten hier rekening mee houden bij de installatie van elektrische systemen en moeten in staat zijn om deze systemen te integreren met slimme technologieën.

  • Robotica

Robotica is een groeiende trend in de elektrotechniek. Elektromonteurs moeten op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op dit gebied en moeten in staat zijn om robotsystemen te installeren en te onderhouden.

Word elektromonteur!

Wij leiden je op binnen onze eigen Cottus Vakschool. Wat houdt dit vak precies in? Wat ga je leren? En misschien nog wel het belangrijkste: wat kan je na het afronden van dit traject gaan doen? Kijk wat Cottus voor je kan doen.

Opleiding en certificering

Om als elektromonteur aan de slag te gaan, helpt het enorm om een opleiding richting elektrotechniek te volgen. De opleiding tot startend elektromonteur is te volgen in onze Cottus Vakschool. Je begint dan met een opleiding van vier weken in waarin je de basis van het vak leert. Hierna start de leer-werk periode bij een van onze opdrachtgevers. Hier leer je het vak in de praktijk. Is dat allemaal goed gegaan en heb je een positieve beoordeling gekregen? Dan tekenen we de arbeidsovereenkomst en ga je aan de slag.

Daarnaast zijn er ook verschillende certificaten te behalen op het gebied van elektrotechniek, zoals het VCA-certificaat (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) en het NEN 3140-certificaat (Veilig werken aan elektrische installaties). Ook deze – en andere – trainingen en cursussen zijn te volgen bij onze Vakschool.

De tekst gaat verder onder de foto’s

Persoonlijke vaardigheden

Naast de vereiste opleiding en certificering zijn er ook persoonlijke vaardigheden die van belang zijn voor een succesvolle carrière als elektromonteur. Hieronder bespreken we enkele van deze vaardigheden.

  • Technische vaardigheden

Natuurlijk is het van groot belang dat je als elektromonteur beschikt over de nodige technische vaardigheden. Je moet in staat zijn om elektrische systemen te installeren, te onderhouden en te repareren, en moet op de hoogte zijn van de laatste ontwikkelingen op het gebied van elektrotechniek.

  • Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk aspect van het werk van een elektromonteur. Je moet op de hoogte zijn van de geldende veiligheidsvoorschriften en deze strikt naleven om ongelukken te voorkomen.

  • Communicatieve vaardigheden

Als elektromonteur heb je regelmatig te maken met klanten en opdrachtgevers. Het is daarom belangrijk dat je beschikt over goede communicatieve vaardigheden, zodat je duidelijk kunt uitleggen wat je doet en waarom.

  • Probleemoplossend vermogen

Als elektromonteur krijg je regelmatig te maken met technische problemen. Het is daarom belangrijk dat je beschikt over een goed probleemoplossend vermogen, zodat je snel en effectief kunt handelen bij problemen.

Kortom: een rooskleurige toekomst!

De toekomst van de elektrotechniek ziet er rooskleurig uit en dat geldt zeker ook voor het toekomstperspectief van elektromonteurs. Met de groeiende vraag naar duurzame energie en de opkomst van nieuwe technologieën, is er volop werk voor elektromonteurs in de komende jaren.

Er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over dit prachtige vak. Wil je er meer over lezen? Bekijken dan onze andere blogs over de fascinerende wereld van elektrotechniek of kom erachter wat een elektromonteur kan verdienen.

Vind jouw baan in de elektrotechniek

Jouw vragen beantwoord

Wat is een elektromonteur?

Een elektromonteur is een professional die verantwoordelijk is voor het installeren, onderhouden en repareren van elektrische systemen in gebouwen, fabrieken en andere infrastructuur.

Wat zijn de carrièremogelijkheden voor elektromonteurs?

Elektromonteurs kunnen doorgroeien naar bijvoorbeeld leidinggevende functies of zich specialiseren in specifieke gebieden van de elektrotechniek, zoals domotica of duurzame energie.

Is er veel vraag naar elektromonteurs?

Ja, er is momenteel veel vraag naar elektromonteurs en deze vraag zal naar verwachting de komende jaren alleen maar toenemen.

Hoe word ik elektromonteur?

Om elektromonteur te worden is het belangrijk om een opleiding in de elektrotechniek te volgen en certificaten te behalen op het gebied van elektrotechniek en veiligheid.

Bij Cottus kunnen wij je opleiden tot elektromonteur in onze Vakschool. Meer weten? Hier lees je alles over ons Vakschooltraject elektrotechniek.

Welke persoonlijke vaardigheden zijn belangrijk voor elektromonteurs?

Naast technische vaardigheden zijn ook vaardigheden op het gebied van veiligheid, communicatie en probleemoplossing van groot belang voor elektromonteurs.

Ik wil nog meer weten over elektrotechniek en het vak!

Dat vinden we mooi nieuws! Lees hier onze eerdere blogs: