Hoe corona de loopbaan van Evelien juist een positieve draai gaf
Wat doe je als de coronacrisis je complete werkende leven op z’n kop zet? Evelien Melis moest die vraag een paar weken geleden beantwoorden. Ze is kunstenares en werkte daarnaast parttime in de horeca, maar die inkomsten vielen praktisch allemaal weg. Toen stuitte ze op de Vakschool van Cottus. “Ik vond lassen al leuk op de kunstacademie, maar ik had nooit nagedacht over een carrière in deze richting.”
Vakschool Cottus als oplossing
Evelien vernam het nieuws de afgelopen maanden vol verbijstering. Op 13 oktober ging de horeca wederom op slot. “Aangezien dit ook niet echt een periode is dat particulieren of bedrijven in kunst investeren, had ik mijn baan als leidinggevende in de horeca echt nodig”, legt Evelien uit. “Toen ook die inkomsten wegvielen, moest ik op zoek naar iets nieuws.
Dat allebei haar banen niet voor een vast inkomen zorgden, was tot dat moment nooit een probleem. Maar geconfronteerd met deze nieuwe realiteit moest Evelien keuzes gaan maken. In haar zoektocht naar iets nieuws kwam ze uit bij de Vakschool van Cottus, waar ze startte met een leertraject tot lasser.
Eerste laservaringen bij kunstacademie
Het was niet zo dat Evelien nooit een lasapparaat in haar handen had gehad toen ze bij de Vakschool in Apeldoorn binnenkwam. In 2001 studeerde ze af aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost in Den Bosch. Daar had Evelien al verschillende werken gemaakt waarvoor ze zelf materialen aan elkaar laste.
Al voelde het laswerk vroeger altijd wat onwennig. “Op de Akademie gingen we gewoon aan de slag, maar het voelde soms alsof we maar wat deden”, vertelt Evelien. “Het is fijn om nu ook echt te weten wat ik doe. En natuurlijk ook heel goed om ook de theorie achter het vak te weten. Het geeft je een veel completer beeld van het vak.”
Kwaliteit van de Vakschool
Iets wat Evelien vanaf dag één opviel in de Vakschool, was de kwaliteit van het onderwijs. En dan met name haar docent Ferry Ricci. “Het was echt bijzonder hoe goed hij het vak kon overbrengen. Hij vertelde enthousiast, zorgde ervoor dat alle materialen op orde waren en de werkplaats zag er iedere dag weer goed uit.”
“Daarnaast voelde hij feilloos aan hoe hij iedereen individueel moest begeleiden. We waren echt een groep, iedereen hoorde erbij, maar toch voelde hij ook goed aan wat iedereen individueel nodig had. Echt knap! Dus een groot compliment naar Ferry.”
Kunst van het lasvak
Vier mooie cursusweken verder, staat Evelien trots met haar certificaat in de hand. Een mooi begin, maar ze ziet deze basisopleiding tot lasser niet als haar eindpunt. “Hierna zou ik graag nog met TIG 2 en MIG/MAG 3 aan de slag gaan bij Cottus. Ik wil de magie van het lassen nog nét iets verder ontdekken.”
Maar eerst staat haar nog een mooie stage te wachten. Waar? Dat gaat Cottus voor haar regelen. “Ik hoop op een mooie plek bij een bedrijf dat ook nog een beetje creatief werkt. Dat sluit natuurlijk mooi aan op mijn kunstachtergrond. Staal lijkt stug, maar het is zo’n mooi materiaal, zo veelzijdig. Het kan tegen een stootje en ik wil mensen ook deze mooie kant laten zien.”
Ook als zij-instromer aan de slag?
Evelien heeft dus een beeld van haar nieuwe toekomst. Maar zij is natuurlijk niet de enige die, al dan niet door corona, in deze situatie terecht is gekomen. Herken jij je in haar verhaal en denk jij erover na om je om te laten scholen? Misschien kan Cottus dan ook wel iets voor jou betekenen! We hebben namelijk mooie opleidingen voor zij-instromers. Ook in de elektrotechniek en installatietechniek!