Ons nieuws
Terug naar overzicht

Elektromonteur Kevin: ‘ik krijg de tijd om écht iets moois te maken’

Van vakkenvullen bij een gele supermarktgigant, tot dagelijks werken met een spanningzoeker in je hand. In een notendop is dat het verhaal van Kevin Weijland (23). Hij deed de richting techniek op het vmbo, maar na zijn eindexamen wist hij niet goed welke kant hij op wilde. Dus ging hij aan de slag bij een supermarkt. “Mijn kennis van elektra kwam daardoor wel onder een dikke laag stof te liggen.”

Het is niet makkelijk om na de middelbare school direct de goede vervolgstap te zetten. Er zijn zoveel opties, maar wat vind je nou écht leuk. Ook Kevin worstelde met die beslissing. Daarom ging hij aan de slag in een supermarkt. “Ik had wel wat elektra gehad op het vmbo, maar ik wist niet direct dat ik daarin verder wilde”, vertelt hij. Uiteindelijk kwam de opleiding Elektrotechniek bij de Cottus Vakschool in Heerenveen voorbij en besloot Kevin om ervoor te gaan.

Na Vakschool direct de praktijk in

Op de Vakschool in Heerenveen werd de kennis van Kevin over elektrotechniek onder die laag stof vandaan gehaald. Hij pikte alles snel op en de vier weken op de Vakschool vlogen voorbij. “Vrijwel direct daarna kon ik al beginnen met mijn stageperiode. Tien weken lang ging ik aan de slag bij Kobus Installatie- en Dakdekkingsbedrijf in Garyp.”

Daar werd Kevin met open armen ontvangen. Alles wat hij leerde op de Vakschool, kon hij in praktijk brengen. Daarnaast had hij een goede leermeester tijdens de stage: “Als we samen op pad waren, kreeg ik goede inhoudelijke instructies. Daar kon ik direct mee aan de slag. Dat verliep allemaal top.”

Je maakt iets moois en dat blijft.
Cottus-elektromonteur Kevin

Van de supermarkt naar de bouw

Maar het bleef niet bij een stage voor Kevin. Bij Kobus waren ze zo tevreden met zijn werk, dat hij kon blijven. Daar had Kevin wel oren naar. “In het begin had ik niet echt een beeld bij hoe alles zou lopen en of het me wel zou bevallen. Ik was de supermarkt gewend en ineens stond ik op de bouw”, legt hij uit.

Die twijfel is natuurlijk te begrijpen. Een andere werkomgeving brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Zijn nieuwe collega’s bij Kobus stelden hem daarin gerust. “Naast het werk is het ook even afwachten of het zou klikken met de nieuwe collega’s. Maar gelukkig is dat allemaal hartstikke goed gegaan.”

‘Afwisseling houdt het werk leuk’

We zijn inmiddels bijna anderhalf jaar verder sinds Kevin voor het eerst bij Kobus over de drempel stapte. Nog steeds is hij blij met zijn keuze om aan de Vakschool te starten, want het heeft hem gebracht waar hij nu is; een werkplek waar hij met veel voldoening werkt. “Ik werk vaak op nieuwe plekken. Andere woningen, waarin op een andere manier gewerkt moet worden. Daar kan ik ook mijn creativiteit in kwijt.”

Die creativiteit vindt hij in opdrachten die hij ook op de Vakschool moest uitvoeren. “Op de Vakschool was ook veel aandacht voor zichtwerk. Als dat soort klussen nu voorbij komen, dan krijg ik de tijd om er iets moois van te maken. En dat doe ik dan ook. Je maakt iets moois en dat blijft. Dat heb je niet in de supermarkt”, lacht Kevin.

Ook een opleiding via Cottus?

Wil jij ook via de Cottus Vakschool een opleiding volgen en net als Kevin op een mooie werkplek terecht komen? Je kunt bij onze Vakschool verschillende mooie opleidingen volgen, dus neem even een kijkje en aarzel niet om contact met ons op te nemen als het je leuk lijkt!