Ons nieuws

Van speelgoedwinkel naar lassen op een scheepswerf! Samantha maakte de overstap via de Cottus Vakschool

Samantha (27) maakte 1,5 jaar geleden een carrièreswitch van verkoopmedewerkster bij een speelgoedwinkel naar lasser. Ze volgde het omscholingstraject in de Vakschool van Cottus. Ze werkt nu met veel plezier als een van de weinige vrouwelijke lassers bij scheepswerf Talsma Shipyards in Franeker.

Sleutelmoment in de klas
“Ik zat bij Zorg en Welzijn. Toen zaten we daar in het lokaal en daar stond een nachtkastje naast een verzorgingsbed wat half uit elkaar hing. Dat soort dingen wil ik dan graag weer fiksen. Toen ben ik naar de kant van de opleiding Techniek gelopen. Ik zei dat ik even sleuteltje 13 en sleuteltje 17 moest hebben. Toen vroegen ze of ik ring of steek nodig had. Doe maar steek, zei ik. Vervolgens heb ik dat tafeltje opnieuw in elkaar gezet en die sleutel weer teruggebracht. De Techniek docent vroeg meteen of ik bij Techniek wilde aansluiten.”

Familie en vrienden van Samantha reageren positief op haar keuze. De meesten vinden het superleuk dat ze met lassen is begonnen. “De meiden weten nog niet zo goed wat ze ervan moeten vinden, maar ze vinden het wel stoer.” Achteraf gezien zat de affiniteit met techniek er al vroeg in, ondanks dat ze op de middelbare school koos voor de richting Zorg & Welzijn, zoals de meeste andere meisjes in haar klas.

De switch
Na de middelbare school volgde Samantha de opleiding Verkoopspecialist detailhandel. Daarna ging ze aan de slag als verkoopmedewerkster bij een speelgoedwinkel. Ze vond het leuk, maar ze zag zichzelf dit niet doen tot aan haar pensioen. Maar wat wilde ze dan wel doen? Een vriend van Samantha die ook via Cottus als lasser is begonnen, raadt haar aan om ook eens in gesprek te gaan met Cottus. “Hij vond dat ik altijd wel vrij technisch ben, bijvoorbeeld met het repareren van mijn auto. Misschien kon ik lassen eens proberen?” In haar vrije tijd is ze ook al regelmatig buiten met een hengel of metaaldetector te vinden. De brug naar een baan als lasser leek hiermee snel gemaakt.

Je ziet dat je iets aan het maken bent en dat is bemoedigend om door te gaan. Je ziet echt proces en verbetering en dat vind ik heel erg leuk.
Cottus-Lasser Samantha

Cottus Vakschool
Na een telefoontje en kennismaking met Cottus hakt Samantha de knoop door en besluit ze de sprong in het diepe te wagen. Dat ze niet jarenlang opnieuw de schoolbanken in hoefde, was de doorslaggevende factor. “Het is een traject van 4 weken en daarna kan je ook meteen aan de slag. Dat vond ik ook heel belangrijk.”

In het begin zoekt Samantha haar weg in het vak. Gelukkig heeft ze haar leraar Ferry als rots in de branding die haar wegwijs maakt in de branche. Hij ving haar op in de Cottus Vakschool. Binnen 4 weken werd Samantha opgeleid en klaargestoomd voor het lasvak.

Met een glimlach thuiskomen
Inmiddels heeft Samantha haar diploma TIG niveau 2 in aluminium en RVS. Daarnaast heeft ze haar diploma MAG in staal op zak. Ze werkt met veel plezier als lasser bij scheepsvaartbedrijf Talsma Shipyards in Franeker. Hier last ze alle leidingen die aan boord van het schip moeten komen.

In het begin is het lassen zelf al een uitdaging voor Samantha. Maar oefening baart kunst en na verloop van tijd gaat het steeds makkelijker. Hier zit voor haar ook de uitdaging in het werk. In het begin vindt ze het spannend om nieuwe dingen te doen, maar als het dan lukt, dan geeft dat een kick. Deze voldoening zorgt ervoor dat ze met een glimlach thuiskomt. “Je ziet dat je iets aan het maken bent en dat is bemoedigend om door te gaan. Je ziet echt proces en verbetering en dat vind ik heel erg leuk.”

In de praktijk blijkt dat de theoriekennis ook hard nodig is om een goede lasser te zijn. “Je moet er niet alleen het gevoel voor hebben. Je moet weten wat het lassen inhoudt.” De juiste temperatuur, soort gas, (toevoegings)materiaal en verschillende lasapparaten, dat zijn allemaal dingen waar je rekening mee moet houden. Daarnaast is het belangrijk dat je aandachtig werkt en geduldig bent.

In het begin dachten ze: die zien we straks toch niet meer. Inmiddels zijn we een heel hecht clubje met z’n allen.

Mannenwereld
Toen Samantha startte met werken moest ze erg wennen. Het duurde een tijdje voor ze haar draai had gevonden. Het kan intimiderend overkomen als enige vrouw tussen 200 mannen. Maar omdat ze het lassen zo leuk vond, liet ze zich niet uit het veld slaan. Gelukkig hadden ze na een paar weken door dat ze een blijvertje was. “In het begin dachten ze: die zien we straks toch niet meer. Inmiddels zijn we een heel hecht clubje met z’n allen.“

“Fysiek valt het wel mee. Alleen het materiaal is natuurlijk niet altijd even licht en je gebruikt spieren die je in het dagelijkse leven bijna niet gebruikt. Maar daar hebben wij de kranen voor en andere hulpmiddelen.”

Met de benodigde eigenschappen geduldig zijn en aandachtig werken, zou je zeggen dat werken in de techniek ook voor vrouwen op het lijf geschreven is. Toch blijkt in de praktijk dat er vier keer zoveel mannen als vrouwen in de techniek werken. In de lastechniek is 4% vrouw. “Het lijkt mij heel erg leuk als ik het voor elkaar krijg dat door mijn verhaal er wat meer meiden in deze branche komen werken.”

Een toekomst als allround lasser
Op de locatie waar Samantha nu zit, heeft ze haar plek gevonden. Op korte termijn wil ze graag haar niveau 3 diploma halen, zodat ze meer allround wordt. Hiermee krijgt ze ook meer variatie in haar werk. Zoals het leren om met een spiegel te lassen en om roeren en roosters in elkaar te zetten en af te lassen.

Ook enthousiast?
Ben je na het verhaal van Samantha ook enthousiast geworden? En wil je erachter komen of werken in de techniek iets voor jou is? We staan voor je klaar en helpen je graag. Zodat ook jij weer met een glimlach thuiskomt van je werk. Bekijk onze dichtstbijzijnde vestiging.

Bekijk het verhaal van Samantha

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken