Jan leverde zijn koksmuts in en ontdekte zijn passie als loodgieter
Jan woont met zijn vrouw en twee dochters in Oosterwolde. Hij werkte 25 jaar als kok in de horeca, maar kwam door corona zonder baan thuis te zitten. Dan ontdekt hij dat het horecaleven niet meer bij zijn gezinsleven past en leert hij de techniek kennen. In de Cottus Vakschool liet hij zich omscholen tot loodgieter.
Hectiek in de horeca
Na het volgen van de koksopleiding start Jan zijn carrière in de horeca. Hij werkt zich op tot chef-kok en geniet van het vak. Als zijn gezinssituatie verandert, blijkt dit moeilijk te combineren met een baan als kok. Jan was veel van huis en dat knaagde aan hem. Dan voelt hij dat hij eigenlijk iets anders voor de kost wil gaan doen.
De dubbele kant van de coronapandemie
Door het uitbreken van corona en het sluiten van de horeca verliest Jan in 2020 zijn baan en krijgt een uitkering via het UWV. Na 17 jaar werken als kok staat zijn wereld op zijn kop, aangezien hij ook een gezin te onderhouden heeft.
Jan weigert bij de pakken neer te zitten en grijpt de kans om uit te zoeken wat hij dan wél wil. Via een beroepskeuzetest ontdekt hij dat een baan in de techniek goed bij hem past. Geen verrassende uitkomst, ook al denkt hij niet direct aan een baan als loodgieter. Het beangstigt hem om weer onderaan de ladder te beginnen. “Niet iedere werkgever staat te springen om een man van 36 jaar die alles van techniek nog moet leren.” Jan verstuurde minstens vijftig sollicitatiebrieven voor functies in de techniek, maar helaas zonder succes.

Persoonlijk contact Cottus
Destijds kent hij Cottus en de Vakschool nog niet. Een belletje van France, projectmanager bij Cottus, brengt daar verandering in. Hij vertelt waar Cottus voor staat en wat ze in de Cottus Vakschool doen. Een week later start Jan in de Cottus Vakschool in Heerenveen. Hij volgt de richting installatie, vanwege de grote vraag naar loodgieters. “Cottus was de enige die mij een kans wilde geven.”
Inmiddels heeft Jan wekelijks contact met Cottus. “Ik kan heel goed met ze. Als ik ze nodig heb, dan zijn ze er voor me. Spelen er dingen, dan wordt dat met elkaar besproken en kijken we hoe we dat het beste samen op kunnen lossen. Ik vind het fijn dat er duidelijke, korte communicatielijnen zijn, ook richting de opdrachtgever.”
Stroeve start in de techniek
Bij zijn start in de Cottus Vakschool, lijkt de techniek niet voor Jan weggelegd. Het buigen van buizen en het maken van berekeningen vormen een uitdaging. Zo kreeg Jan om de haverklap van Michel (docent Cottus Vakschool) te horen: “Stop maar, begin maar helemaal opnieuw.” Hiermee verwees hij op een grappige manier naar een uitspraak van cabaretier Jochem Myjer. Toch krijgt hij de basistechnieken van het loodgietersvak onder de knie. Dit dankzij de rechtdoorzee en geduldige manier van lesgeven van Michel, Vakschooldocent. “Fouten maken hoort erbij, daar leer je juist weer van. Ik vond de Vakschool hartstikke leuk, ik kan heel goed opschieten met Michel. Hij heeft ervoor gezorgd dat mijn ervaring met Cottus heel positief is”.

Passie voor het technische vak
Na de Cottus Vakschool, start Jan zijn loopbaan als loodgieter in de nieuwbouw. “Je begint dan met de riolering en de fundering. Daarna werk je aan de waterleidingen en het inbouwen van toiletten. Op het einde installeer je de warmtepomp.”
Sinds oktober vorig jaar werkt Jan als loodgieter via Cottus bij Breman installatiegroep in Drachten. Samen met nog drie andere loodgieters en vier elektriciens vormen ze een hecht team. Hij heeft het erg naar zijn zin en is blij dat hij met echte vakmensen werkt. “Als ik met mensen werk die ook met plezier naar hun werk gaan, motiveert dat heel erg.”
Op dit moment werkt Jan aan een renovatieproject. “Dat gaat om 144 appartementen. Dat zijn sociale huurwoningen. Daar breng ik de mechanische ventilatie aan. Daarnaast moeten sommige keukens en elektriciteit worden vervangen. Deze appartementen hebben verouderde elektra. Tegenwoordig moeten wasmachines en zware boilers een eigen groep hebben in de meterkast.
“Ik vind het werk hartstikke leuk om te doen. Als er een collega ziek is, ben ik soms genoodzaakt om me ook bezig te houden met elektriciteit. Dat vind ik een leuke uitdaging. Loodgieterswerk is zwaar werk en niet altijd schoon. Maar aan het einde van de dag kan ik zeggen dat ik een leuke, leerzame werkdag heb gehad. Je moet houden van het vak. Ook ben ik in de weekenden en de feestdagen vrij. Als ik het allemaal over had mogen doen, dan was ik twintig jaar geleden al loodgieter geworden.”
Mensenkennis
Bij renovatieprojecten komt Jan ook bij mensen thuis over de vloer. Zijn voormalige carrière heeft hem mensenkennis gegeven waar hij nu als loodgieter nog steeds profijt van heeft. “Je moet toch even aanvoelen hoe het met mensen gaat. Ik heb ook veel contact met oudere mensen, die vinden hun rust belangrijk en komen soms nauwelijks hun huis uit. Je komt in hun veilige nest en daar moet je mee om zien te gaan. Ik probeer de mensen gerust te stellen.”
Blik vooruit
Met het oog op de toekomst wil Jan loodgieterswerk blijven doen tot aan zijn pensioen. Hij wil niet weer switchen. Onlangs heeft hij versneld in drie jaar de mbo-opleiding Eerste Monteur behaald. Dit is een niveau 3 opleiding en deze volgde hij bij ROC in Drachten. Voorlopig heeft hij genoeg in de schoolbanken gezeten. Als hij in de toekomst nog door wil leren, dan kiest hij voor de richting elektriciteit. Of een kantoorbaan in de techniek, als het loodgieterswerk fysiek te zwaar wordt.
Ben jij na het lezen van dit verhaal ook enthousiast geworden en wil je meer weten over werken als loodgieter? Of wil je meer weten over de andere mogelijkheden binnen de techniek? Neem dan contact op via onderstaand formulier of via de dichtstbijzijnde vestiging.
Interesse? Laat het ons weten!
