Ons nieuws
Terug naar overzicht

Cottus Vakschool is gecertificeerde Vakmanschap CO examenlocatie

HELMOND – De Cottus Vakschool in Helmond is vanaf heden een gecertificeerde examenlocatie voor monteurs die het Bewijs van Vakbekwaamheid CO willen behalen. Onze Vakschool voldeed aan alle eisen die gesteld werden voor het certificeringtraject van brancheorganisatie Vakmanschap CO en InstallQ, de meest toonaangevende kwaliteitsorganisatie binnen de installatiesector.

Vanaf 1 januari 2023 behoren alle cv-monteurs en gasinstallatiebedrijven in Nederland te beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO en een CO-certificering. Erik Eiling, manager van de Cottus Vakschool, is blij met de erkenning: “Dit is fantastisch nieuws! Het betekent dat wij zelf examens mogen afnemen bij onze eigen monteurs, maar ook de monteurs van onze klanten.”

Belang van koolstofmonoxide preventie

CO is de afkorting die we gebruiken voor koolstofmonoxide en het staat niet voor niets bekend als de sluipmoordenaar. Je ziet of ruikt het niet, maar wanneer je het inademt kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Elk jaar overlijden in Nederland gemiddeld vijf tot tien mensen door koolmonoxidevergiftiging en honderden mensen belanden in het ziekenhuis.

Daarom is de wettelijk verplichte certificeringsregeling in het leven geroepen voor het installeren en onderhouden van gasverbrandingsinstallaties en rookgasafvoeren. De regeling stelt onder andere minimumeisen aan het bedrijf, de installateur en de monteur en een steekproefsgewijze controle op uitgevoerd werk. Eisen waar de Cottus Vakschool dus aan heeft voldaan.

CO is de afkorting voor koolstofmonoxide. Bekend als de sluipmoordenaar.

Eerste locatie op Vakschool in Helmond

Op korte termijn beginnen we met het aanbieden van deze examens op onze Vakschool in Helmond. Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkdeel. Eiling: “We beginnen in Helmond, omdat dit de Vakschool is met de meeste ruimte. Als alles op die locatie goed gaat, kunnen we in de toekomst kijken naar uitbreiding richting onze Vakschool in Apeldoorn.”

Twee van onze Vakschooldocenten gaan binnenkort de rol van examinator vervullen in dit specifieke traject. Dit betekent dat zij zowel de theorie als het praktijkonderwijs kunnen onderwijzen en het officiële examen af kunnen nemen. Is het examen behaald, dan blijft het certificaat daarna vijf jaar geldig. Daarna moet er opnieuw examen worden gedaan.

Andere opleidingen

Bij Cottus hebben we veel verschillende opleidingen die we aanbieden. Zo blijven onze eigen vakmensen zich ontwikkelen, maar ook de medewerkers van onze opdrachtgevers kunnen opleidingen en cursussen volgen. Benieuwd wat er te leren is? Bekijk al onze opleidingen.