Ons nieuws
Terug naar overzicht

Samenwerking UWV nieuw convenant

HELMOND – De succesvolle samenwerking tussen het UWV en Cottus wordt de komende jaren voortgezet. Beide partijen hebben hier donderdag een convenant voor getekend in de Cottus Vakschool in Helmond. Concreet betekent dit dat het UWV en Cottus elkaar blijven versterken om zij-instromers via een gepersonaliseerd loopbaantraject aan een baan in de techniek te helpen.

Betsie Gerrits (Hoofd Werkgeversdienstverlening UWV Werkbedrijf) en Sandor Görtz (algemeen directeur Cottus) tekenden met trots het nieuwe convenant. Dit deden zij onder het toeziend oog van vertegenwoordigers van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De samenwerking loopt al sinds 2015 naar tevredenheid van beide partijen.

Samen naar een toekomst in de techniek

Het Cottus loopbaantraject is specifiek ontwikkeld voor geïnteresseerden die om- of bijgeschoold willen worden naar de installatietechniek of industrie. Na het afronden van de opleiding biedt Cottus iedere werkzoekende een baangarantie als loodgieter/CV-monteur, elektromonteur of lasser en begeleiding op de werkvloer aan, binnen Cottus zelf of bij een technische partner.

Görtz is blij met het nieuwe convenant, dat loopt tot eind 2024. “Het UWV en Cottus blijven elkaar versterken. Samen blijven wij nieuwe technici opleiden, zodat er ook in de toekomst goed opgeleide medewerkers in de techniek aan de slag kunnen. De samenwerking voor met het UWV is daarin onmisbaar.”

Bijna 1.000 kandidaten ingestroomd

Sinds de samenwerking tussen het UWV en Cottus in 2015 van start ging, zijn er bijna 1.000 kandidaten ingestroomd voor een loopbaantraject. Meer dan 200 van deze kandidaten zijn in 2022 gestart en ieder jaar blijft dit aantal groeien.

Deze kandidaten krijgen een praktijkgerichte opleiding van vier weken in de Cottus Vakschool. Hier leren zij de basis van hun vak, om vervolgens tien weken aan de slag te gaan bij een van de opdrachtgevers van Cottus. Onder begeleiding van een ervaren collega, leren zij tijdens deze leer-werkperiode de fijne kneepjes van het vak. Na deze veertien weken krijgt de kandidaat een contract van Cottus en wordt er een Carrièreplan opgezet dat aansluit op de opleiding van de medewerker.

Het UWV en Cottus blijven elkaar versterken
Sandor Görtz - algemeen directeur Cottus

Behoud van uitkering en vrijstelling sollicitatieplicht

Werkzoekenden kunnen dankzij het UWV dit loopbaantraject volgen met behoud van uitkering en vrijstelling van de sollicitatieplicht. Dit is ook wel nodig, want het loopbaantraject vraagt om een flinke tijdsinvestering van de deelnemers.

De scholing voor werkzoekenden wordt dus gedaan in de Cottus Vakschool. Met Vakscholen in Apeldoorn, Heerenveen en Helmond leidt Cottus geïnteresseerden uit het hele land op. Een rondleiding door de Vakschool in Helmond liet de vertegenwoordigers van het UWV en het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid goed zien hoe het praktijkgerichte onderwijs bij Cottus eruit ziet.