Lasser David over zijn weg van de filmindustrie naar de techniek
David Shokravi (39) besloot twintig jaar geleden om vanuit Iran naar Nederland te vluchten. Hij koos ervoor om zijn droom waar te maken en ging de film- en theaterindustrie in. Toch was er een obstakel: zijn vriendin kon alleen naar Nederland komen als David een vast contract had. Helaas bleek dat lastig in de filmindustrie, dus moest David een andere richting kiezen. Dat werd lassen, ondanks zijn twee linkerhanden. Waarom koos hij voor dit vak en hoe bevalt het hem?
Zijn weg naar Nederland
Op 19-jarige leeftijd koos David voor zichzelf. Hij was op dat moment student in Iran. David was het niet eens met de regels van de overheid, maar had het gevoel hier zelf niets aan te kunnen veranderen. “Ik was te klein in mijn eentje en mensen die dat proberen krijgen grote straffen.”
Daarom besloot David om te vertrekken. Hij kwam via een route voor vluchtelingen in Nederland terecht. Totaal onverwachts, want David had geen idee wat zijn eindbestemming zou zijn.
Zelf bepalen
Na zijn komst in Nederland moest David naar het asielzoekerscentrum. Daar kreeg hij een verblijfsvergunning. Vanaf dat moment kon David zelf bepalen hoe hij zijn leven ging leiden. En dat deed ‘ie. David deed auditie voor de theateropleiding en werd aangenomen. Zijn droom om in de schijnwerpers te staan kwam uit.
In Iran was het voor hem niet mogelijk om deze opleiding te volgen. “Ze zien theater en kunst daar meer als een hobby. Ik ben toen een opleiding bouwkunde op de technische school gaan volgen, maar dat vak interesseerde me niet echt.”
Eigen filmproductie
Na de theateropleiding in Nederland ging David de filmindustrie in. Hij hielp mee aan verschillende filmproducties van Steven de Jong (regisseur van onder andere Snuf de hond), zoals Dankert & Dankert, Spaak en BIT. Daarna was het in 2014 zover: David mocht zelf een filmproductie maken.
Maatschappelijke onderwerpen trokken hem aan, dus hij besloot een film over pesten te maken. In samenwerking met de GGD werd de film samen met een anti-pestpakket aangeboden op scholen.
Terug naar Iran
Voor een ander filmproject keerde David in 2017 tijdelijk terug zijn roots in het Midden-Oosten. Daar ontmoette hij zijn huidige vriendin op een filmset. Ze werden op slag verliefd. Romantisch, maar er was een groot obstakel: David woonde in Nederland en zij in Iran. De twee besloten in eerste instantie een lange afstandsrelatie aan te gaan.
Onzekere industrie
David had genoeg te doen in de filmwereld, tot in 2018 een filmproductie niet door kon gaan vanwege gebrek aan subsidies. Dat legde direct het grote probleem in de film- en theaterindustrie bloot: “In film en theater ben je heel afhankelijk van subsidies en de budgetten werden steeds kleiner.”
Ook had David geen vast contract en werkte hij op freelancebasis. Daarnaast wilde hij graag samen zijn met zijn vriendin, die dus nog in Iran was. “Ik had vastigheid nodig, want met een vast contract kon mijn vriendin naar Nederland komen.”
Meer vastigheid
Daarom besloot David op zoek te gaan naar een baan waar hij wél uitzicht op een vast contract zou hebben. Hij zocht op in welke functies zijn kans op een vaste baan het grootste zouden zijn. Daar kwam uit dat er veel behoefte was aan lassers en elektromonteurs. “Ik had twee linkerhanden, maar ik dacht: ik ga het gewoon proberen.”
David besloot zijn CV online te zetten op een vacaturesite, waar Cottus hem vond. “Cottus gaf mij een kans. Ik heb een test gedaan en toen dachten ze dat er wel potentie in mij zat.”
David volgde een opleiding tot lasser en kwam terecht bij een stageplek. Dat was voor hem heel spannend. “Het was mijn eerste stage in de techniek en ik wist niets. Als ze aan mij vroegen om bahco te gaan halen, had ik geen idee wat ze bedoelden. Ik kende die technische termen niet. Ik sprak wel Nederlands, maar echte vaktaal beheerste ik niet.”
De Rode Zee
Inmiddels kent David deze vaktaal wel en heeft hij zijn passie gevonden in het lassen. Hij kan zijn creativiteit kwijt en vindt het een leuk vak. “Als ik las, kom ik in een soort trance. Ik noem het De Rode Zee waar ik doorheen ga. De automatische piloot gaat aan en juist dan kom ik op creatieve ideeën. In mijn hoofd heb ik al drie speelfilms bedacht tijdens het lassen.
Vast contract
Die vastigheid waar David op zoek naar was, heeft hij ook gevonden in het lassen. Hij kreeg een vast contract bij Cottus aangeboden. “Ik ben echt trots dat ik mijn doel heb bereikt. In december vorig jaar zijn mijn vriendin en ik getrouwd in Iran en daarna is ze mee naar Nederland gekomen.”
“Cottus heeft voor mij nieuwe deuren geopend. Ik doe dingen waarvan ik nooit wist dat ik het kon.”
Gelukkig bij Cottus
David heeft nu de vastigheid die hij zocht en de diversiteit van verschillende projecten. Zijn doel is dan ook om een allround lasser te worden. “Cottus geeft mij de gelegenheid om te leren. Zij hebben voor mij nieuwe deuren geopend en ik doe dingen waarvan ik nooit wist dat ik het kon.” David heeft al een certificaat MAG 2 behaald en is nu bezig met een cursus voor MAG 3. In de toekomst wil hij ook nog zijn TIG certificaat behalen.
Uiteindelijk is David ontzettend blij dat hij de keuze heeft gemaakt om de techniek in te gaan. “Alles wat Cottus mij heeft beloofd, zijn ze nagekomen. Ik voel me thuis en kan praatjes maken met iedereen. Ik zeg ook altijd tegen andere mensen die op zoek zijn naar een baan dat ik echt gelukkig ben bij Cottus en dat ik daar goed terecht ben gekomen.”
Of hij de filmindustrie helemaal is vergeten? Nee. “Misschien dat ik ooit vier dagen ga werken en dan één aan de slag ga in de film- en theaterindustrie. Wie weet.”
Ook werken bij Cottus?
Ben je net als David ook op zoek naar een nieuwe baan met vastigheid? Wij zoeken altijd mensen met hart voor techniek. Of je nou een ervaren vakkracht bent of niet. Bekijk direct de vacatures, bijvoorbeeld als lasser of elektromonteur. Maar ook in andere vakgebieden is er bij Cottus van alles te doen!