Ons nieuws
Terug naar overzicht

In vier weken de elektrotechniek onder de knie? Instructeur Erik vertelt!

“Het is zo mooi om leerlingen iets te leren waar ik zelf zoveel liefde voor heb. Voor de opleiding start, lijken sommige dingen onmogelijk voor ze. Maar na vier weken kunnen ze van alles in een handomdraai maken!” Aan het woord is Erik Eiling. Hij is al ruim vier jaar verbonden aan Cottus. Eerst als projectmanager, maar de laatste drie jaar als instructeur Elektrotechniek en het laatste jaar ook als manager van de vakschool.

Jarenlang ervaring als elektromonteur op de bouw

De opleiding Elektrotechniek kan best een kindje van Erik worden genoemd. Toen hij startte bij Cottus, was dit leertraject er namelijk nog niet. “Ik ben mijn carrière begonnen als elektromonteur op de bouw en heb daar jarenlang ervaring opgedaan in het vak. Toen ik bij Cottus begon als projectmanager, plaatste ik medewerkers bij onze klanten. Toen boden we alleen nog de opleiding tot basislasser aan als een zij-instromer of sollicitant verder wilde leren. Toch kreeg ik ook vaak enthousiaste sollicitaties binnen van mensen die aan de slag wilden als elektromonteur of loodgieter. En enthousiaste mensen, die wil je helpen.”

Eén probleem. Er bestond dus nog geen opleiding basis Elektrotechniek, of een opleiding installatietechniek binnen Cottus. Gedreven medewerkers zijn schaars, dus voor solliciterende zij-instromers met veel potentie richting het vak van elektromonteur of loodgieter moest een oplossing bedacht worden.

 

Ik kan uren praten over ons prachtige vak
Cottus-Vakschool leerkracht

Ontstaan opleiding Basisvaardigheden Elektrotechniek

Maar wat was de oplossing? Learning on the job kostte (te) veel tijd en energie. Daarnaast duurt het maanden voordat leerlingen de basis onder de knie hebben. Cottus werkte op dat moment al jaren nauw samen met het landelijke UWV om carrièremogelijkheden te creëren voor zij-instromers. Veel van hen werden bijvoorbeeld succesvol omgeschoold tot lasser. Maar zo’n opleiding bestond nog niet voor het vak Elektrotechniek. Daar moest verandering in komen en snel daarna werd de opleiding Basisvaardigheden Elektrotechniek ontwikkeld.

Vier weken lang, vier dagen per week zijn leerlingen met de opleiding bezig. Aan het einde van de rit kennen alle toekomstige medewerkers de basis van het vak én kunnen ze aan de slag bij onze klanten. “Ik mag leerlingen die kennis van vak bijbrengen”, vertelt Erik trots. “Wat een fantastische opdracht om iemand iets te leren waar ik zoveel liefde voor heb. En ik weet nog hoe het moet ook”, grapt hij.

Kennis van gereedschap, materiaal en installaties

De leerlingen kunnen na vier weken precies vertellen hoe de gereedschappen waar ze mee werken heten, net als de verschillende materialen. Maar nog veel belangrijker: alle opgedane kennis kunnen ze ook in de praktijk brengen. Dit hebben ze geleerd in het zogenaamde Cottus-huis, een nagemaakte woning waar de leerlingen oefenen met het aanleggen van installaties alsof ze in een echt huis aan de slag zijn.

Met twaalf schakelaars één lamp bedienen? Geen probleem! Zomaar een voorbeeld van iets wat voor de opleiding onmogelijk leek. Maar na die vier weken kan iedereen dit in een handomdraai maken. Erik: “Met al deze meters in de handen en de benodigde kennis in het hoofd, gaat de leerling nu met een voorsprong van 2-0 en vol zelfvertrouwen naar de bouw, om daar vervolgens van toegevoegde waarde te zijn voor de chef-monteur.”

Zelf leren en aan de slag bij Cottus?

Erik is trots op de resultaten die leerlingen boeken in de Vakschool. “Ik ben enorm blij met de beslissing van Cottus om toentertijd de opleiding Basisvaardigheden Elektrotechniek in het leven te roepen. En sinds kort is er zelfs de mogelijkheid om ook de basis te leren voor het loodgietersvak! Ik kan hier nog uren over praten, maar liever vertel ik iedereen persoonlijk meer over deze prachtige vakken.”

Wil jij ook door Erik of één van onze andere instructeurs opgeleid worden en uiteindelijk aan de slag gaan bij Cottus? Bekijk direct de vacatures. Wij zoeken altijd mensen met hart voor techniek. Eerst beginnen met een opleiding, zoals veel zij-instromers voor jou hebben gedaan? Bekijk hier het volledige opleidingsaanbod.