Ons nieuws
Terug naar overzicht

Elektromonteur Sander over zijn switch van bouw naar industrie

In 2014 besloot Sander Wosten (34) het roer om te gooien. Door de crisis was het lastig om werk in de bouw te vinden. Hij stond dan ook voor een moeilijke keuze: toch doorzetten in de bouw waar hij het altijd naar zijn zin heeft gehad. Of het onbekende opzoeken en de industrie ingaan. Uiteindelijk koos Sander voor de tweede optie. Hoe heeft hij die switch aangepakt en bevalt zijn keuze?

Switch naar industrie

Ongeveer acht jaar geleden maakte Sander de keuze om bij Cottus te gaan werken. Alles verliep soepel, totdat de crisis in Nederland om de hoek kwam kijken. Hierdoor had Sander tijdelijk geen werk. Hij besloot het roer om te gooien en te switchen van elektrotechniek in de bouw naar elektrotechniek in de industrie. “In de bouw werk je met buizen en draden. In de industrie is het voor 90 procent met kabels en kabelgoten.” Via Cottus kwam hij terecht bij een opdrachtgever die hem, in samenwerking met Cottus, de kneepjes van het vak in de industrie leerde.

De switch bevalt Sander erg goed. “Ik heb meer vrijheid en afwisseling in mijn werk. Zo is het soms erg druk en kun je op andere momenten weer rustig je ding doen. Dat houdt het leuk en uitdagend.”

Projecten bij Cottus

De gemiddelde klus van Sander duurt 1 tot 2 jaar. Daardoor leert hij de processen van de opdrachtgever echt kennen en wordt hij ook een beetje onderdeel van “de inboedel” van dat bedrijf. Alhoewel Sander soms lang bij projecten werkt, blijft hij zich verbonden voelen met Cottus door het vele onderlinge contact. “Als er wat is, kan je meteen bellen. En zij bellen mij ook regelmatig.”

Zo vertelt Sander dat hij laatst Derk Meijer, een van de directeuren van Cottus tegenkwam op de werkplaats. “Hij zei meteen: ‘Hé Sander, hoe is het? Snel een bakkie doen!’” Hierdoor voelt Cottus voor Sander aan als één grote familie. “Je bent geen nummertje. Dat maakt het werken bij Cottus heel fijn.”

Je bent geen nummer. Dat maakt het werken bij Cottus heel fijn
Cottus-elektromonteur Sander

Huidige project

Momenteel werkt Sander bij Eekels aan een revisieproject op de houtafdeling. Via transportbanden wordt het hout verplaatst naar de verbrandingsoven. Hier wordt energie uit het hout gehaald. Deze lijn wordt stil gelegd en Sander gaat met zijn collega’s alles binnen de lijn vervangen.

Om half acht begint zijn dag. “Dan gaan alle chefs hun vergunningen halen. We bespreken wat moet gebeuren en wat klaar moet die dag.” Vervolgens begint ieder groepje aan een klus. “De een is bezig met het vervangen van een transportband en de ander werkt aan de kettinggeleiders.”

Trots op ontwikkeling

Inmiddels heeft Sander al flink wat klussen achter de rug. Als we vragen welke klus hem nu het meest is bijgebleven, zegt hij: “Ik ben eigenlijk op alle projecten trots. Ik heb mijn werk altijd goed kunnen afleveren.” Toch is er één klus die wel erg bijzonder was. Een klus aan het begin van zijn industrie-ervaring. Hij is begonnen als elektromonteur en is gedurende die periode ook steeds meer mechanische dingen gaan doen. Dus verplaatsen en lassen. “Op die ontwikkeling ben ik erg trots.”

Toekomstplannen

In de toekomst wil Sander zich blijven ontwikkelen. “Techniek blijft niet stilstaan. Daar moet je in meegaan.” Is het niet de schoolbank waar Sander zich gaat ontwikkelen, dan is het wel in de praktijk zelf. Op een kantoorbaan zit hij niet te wachten. “Ik kan niet stilzitten. Ik moet iets met mijn handen doen. Laat mij maar lekker zitten waar ik nu zit. Daar ben ik gelukkig.”

Ook werken bij Cottus?

Wij zoeken altijd mensen met hart voor techniek. Bekijk direct de vacatures, bijvoorbeeld als elektromonteur of mechatronica monteur. Maar ook in andere vakgebieden is er bij Cottus van alles te doen!