Ons nieuws

Carolien stapte over naar mannenwereld: ‘hou je kop en aan de slag’

Carolien (45) werd ruim een jaar geleden hoofdzakelijk omringt door vrouwen op de werkvloer. Ze werkte toen nog in een wasserette. Het was niet echt haar plek. “Daar werd altijd gekibbeld tussen de dames. Dan dacht ik wel eens bij mezelf: hou je kop en ga toch eens aan het werk”, lacht ze. Inmiddels heeft ze juist vooral mannelijke collega’s. Sinds april 2020 is ze namelijk via Cottus aan de slag als conventioneel draaier en frezer. “Ik voel me hier meer thuis.”

Op 2 april begon Carolien haar nieuwe carrière bij Van Egten BV in het Drentse Beilen. Bij dit metaalbewerkingsbedrijf vinden veel verschillende werkzaamheden plaats onder één dak. Ook het draai- en freeswerk van Carolien. Het bedrijf produceert voor de zuivel- & voedselindustrie, maar werkt ook aan oplossing voor (RVS) constructies.

Dat houdt de werkzaamheden voor Carolien ook afwisselend. “De ene keer sta je achter de draaibank, dan loop je weer eens naar de zaagmachine, dan moet je iets doen achter de computer. Die afwisseling houdt het leuk.”

Opleiding tot instrumentmaker

Als kind was Carolien al geïnteresseerd in het maken van dingen. Zo wilde ze vroeger haar eigen sieraden maken. Via de lts richting fijn mechanica kwam ze uiteindelijk terecht op de instrumentmakersopleiding in Groningen, bij de Rijksuniversiteit.

“Toen ik mijn diploma’s had gehaald, werkte ik een poosje bij verschillende bedrijven. Maar nadat ik kinderen kreeg, werd ik niet meer fulltime in een metaalbedrijf aangenomen. Ik heb toen van alles en nog wat gedaan, maar geen draai- en freeswerk. Gelukkig had ik die vaardigheden nog wel van mijn opleiding tot instrumentmaker. Toen ik hier in april aan de slag kon, hoefde ik die kennis alleen maar af te stoffen.”

‘Geen dag is hetzelfde’

Stukje bij beetje, komt alle kennis rond het mooie vak weer terug bij Carolien. Al was het in het begin best wel wennen. “Dan stond ik achter de draaibank en dan zei iemand: ‘draai jij hier even schroefdraad op’. Dan moest ik even nadenken hoe dat ook alweer moest. Gelukkig heb ik ook fijne collega’s die me alles even rustig en haarfijn uit kunnen leggen.”

Momenteel werkt Carolien ook aan een project waarvoor ze veel aan het boren is. “Leuk hè, iedere dag is anders. De ene keer werk ik met kunststof, dan weer met brons. Soms komt er ineens een reparatie tussendoor. Dan ben ik weer aan het boren. Dat vind ik juist zo leuk. Geen dag is hetzelfde!”

Er wordt regelmatig gevraagd hoe het met me gaat. Dat is fantastisch.
Cottus-instrumentmaker Carolien

Korte communicatielijnen met Cottus

Carolien gaat iedere dag met plezier naar haar werk. Ze is dan ook blij dat Cottus deze klus voor haar heeft gevonden. “Tijdens gesprekken bij Cottus heb ik aangegeven dat ik werk zocht wat ik de komende 25 jaar nog kan doen. Het liefst wilde ik draaien en frezen. Dat hebben ze voor mij gevonden bij Van Egten.”

Met enige regelmaat belt Carolien met haar contactpersoon bij Cottus om te bespreken hoe het gaat. In goede, maar ook in minder goede tijden. Ook toen Carolien een paar weken geleden betrokken was bij een bedrijfsongeval, bleven de communicatielijnen open. “De opdrachtgever en Cottus pakten dit fantastisch op. Ik kreeg zomaar een keer een bos bloemen, bijvoorbeeld. En er wordt regelmatig gevraagd hoe het met me gaat. Dat is fantastisch.”

Vrouw in een mannenwereld

Carolien heeft haar draai gelukkig snel gevonden in de mannenwereld waar ze nu in werkt. “Met mannen is de communicatie wat rechtstreekser, terwijl vrouwen er zo omheen kunnen draaien. Dat werkt niet altijd bij mij. Hier zeggen ze gewoon: ‘hup, draai er niet zo omheen, zeg het gewoon!’. Dat werkt fijn.”

Ben jij, net als Carolien, ook op zoek naar een toekomstbestendige baan die afwisseling en zekerheid biedt? Bij Cottus zijn wij altijd op zoek naar mensen met hart voor techniek. Ervaren of niet, wij vinden ook iets voor jou. Kijk maar eens naar onze vacatures voor loodgieter of monteur of bekijk meer industrie vacatures. In allerlei vakgebieden is er bij Cottus iets te doen!