Bauke over zijn weg van broekie naar volwaardig lasser
De allereerste stap op de arbeidsmarkt verliep voor Bauke van der Werff (24) niet heel soepel. Hij kwam door gebrek aan ervaring nergens aan de bak: “Ik had een paar stages achter de rug, maar dat was niet genoeg om aan de slag te mogen.” Tot Cottus op zijn pad kwam met een leertraject tot lasser. De oude garde van Cottus vormde hem tot een volwaardig lasser: “Die toppers weten wel hoe alles in elkaar steekt,” aldus Bauke.
Klaar met leren, en dan?
Nadat Bauke zijn BOL-opleiding constructiewerker niveau 2 in 2015 afrondde, vond hij het lastig om aan een baan te komen. Veel bedrijven vonden dat hij niet genoeg ervaring had.
Bauke besloot daarom zijn CV online te zetten en toen kwam Cottus om de hoek kijken. “Ik kwam in contact met Cottus. Ze vertelden mij dat ik langs mocht komen op vrijdag. Meteen die week erna kon ik al beginnen.”
De vakschool
Bauke kwam terecht bij de vakschool in Apeldoorn. Daar volgde hij een opleiding tot lasser MAG niveau 3. In de eerste tien weken oefen je in de vakschool jouw lastechniek met verschillende materialen en constructies. Vervolgens maak je een examen. Als je dat examen haalt, mag je op proefperiode bij een opdrachtgever.
Na de proefperiode besloot de opdrachtgever dat Bauke mocht blijven. “Ik was samen met een andere collega de eerste lasser die vanuit Apeldoorn gedetacheerd werd. Dat was wel heel leuk.”
Eer van je werk
Wat Bauke vooral mooi aan zijn werk als lasser vindt, is dat hij echt een product op de wereld zet: “Ik begin met een tekening waarop staat wat ik moet maken. Als ik alles zelf moet opbouwen begin ik met zagen, knippen, snijden, slijpen en noem maar op. Daarna ga ik de werkstukken samenstellen en bouw ik het product op. Vervolgens ga ik het product aflassen en afwerken.”
Juist het eindproduct vindt Bauke mooi: “Dat ik dan iets zie staan wat ik van begin tot einde heb gemaakt. Een product wat echt gebruikt kan gaan worden. Daar ben ik dan wel heel trots op.”
Veel geleerd
Inmiddels heeft Bauke al heel wat producten gemaakt voor verschillende projecten en opdrachtgevers. Juist doordat hij wat langer bij de opdrachtgever blijft, leert hij het bedrijf en de mensen goed kennen. “Door een tijdje bij een bedrijf te zitten, maar wel veel verschillende projecten te mogen doen leer je veel,” geeft Bauke aan. Daarnaast heeft het meelopen met de oude garde hem veel geleerd. “Door hen ben ik nu echt een zelfstandig lasser en hoeft niemand meer mijn handje vast te houden.”
Toch is hij blij met de flexibiliteit van Cottus. “Ik zit nergens aan vast. Behalve dan aan Cottus,” lacht Bauke. “Dus als ik een project niet leuk vind, geef ik dat aan bij Cottus en dan gaan ze wat anders zoeken. Dat geeft het gevoel dat er echt naar me geluisterd wordt.”
Uitdagend lasproject
Een van de projecten die Bauke nog goed is bijgebleven is een project bij Konstruktiebedrijf van Straaten in Twello. Daar moest hij aan de slag met een bordes. “Dat was een grote staalconstructie van twee verdiepingen, waar je bijvoorbeeld overheen kan lopen of dingen op kan zetten. Het was een groot ding.”
Juist het precieze werk maakte het voor Bauke uitdagend: “Je moest wel twee keer nadenken voordat je iets maakte, want het ging echt om millimeterwerk.”
Certificaten en cursussen
Tijdens zijn jaren als lasser heeft Bauke verschillende opleidingen gevolgd om zijn werk te verbeteren. Waaronder een certificaat waardoor hij gecertificeerd mag lassen en mee kan werken aan projecten die moeten voldoen aan het ISO-keurmerk. Ook heeft hij een cursus gevolgd waardoor hij kan werken met verschillende materialen, zoals aluminium.
Nu is de volgende stap om zijn TIG 3 RVS-certificaat te behalen. Dat staat al op de planning voor de toekomst. “Als jij laat zien dat je graag wil, dan is eigenlijk alles mogelijk bij Cottus.”
Dromen voor de toekomst
In de afgelopen jaren is Bauke gevormd van een “broekie” op de arbeidsmarkt tot een volwaardig zelfstandige lasser. En daar is hij stiekem best trots op. Hij heeft nog genoeg dromen en doelen die hij in de toekomst wil waarmaken. “Ik wil nog graag doorgroeien tot lascoördinator.”
Om dat te bereiken moet hij de opleiding International Welding Technologist volgen. “Dat is een pittige opleiding en vraagt nog best wat stappen om dat te behalen. Zoals een opleiding schakelcursus middelbare lastechniek. Maar ik ben nog jong, dus dat komt wel goed.”
Ook werken bij Cottus?
Wil jij net als Bauke aan de slag als lasser bij Cottus? Bekijk direct de vacatures in de industrie. Wij zoeken altijd mensen met hart voor techniek. Ook in andere vakgebieden zoals elektro- en installatietechniek en hightech is er bij Cottus van alles te doen!