Omdat techniek een vak is 0800 - 844 0 844

BMBE

De opleiding BMBE (Booglassen met Beklede Elektrode) is een snel lasproces omdat er geen gas bij nodig is. Hierdoor is het goed te gebruiken is bij buitenwerk. Tijdens de opleiding zal er gelast worden met verschillende typen elektrodes, waardoor men een goed beeld krijgt van de technische aspecten van elk soort elektrode.

BMBE behoort tot het elektrisch booglassen. Hierbij wordt een afsmeltende elektrode gebruikt. Er wordt geen toegevoegd beschermgas gebruikt omdat deze wordt gevormd uit de bekleding van de elektrode. Bij BMBE wordt er een constante stroom gebruikt.

Bij booglassen met beklede elektrode wordt een elektrische boog getrokken tussen werkstuk en de elektrode. Deze boog zorgt voor warmte die nodig is om het werkstuk en de elektrode te laten smelten. De elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding. De kerndraad geleidt de stroom en dient tevens als toevoegmateriaal. Als de boog ontstoken is zullen de kerndraad en de bekleding gaan smelten. Door de stoffen die in de bekleding zijn toegevoegd komen er gassen vrij die helpen de boog in stand te houden en die het vloeibare materiaal beschermen tegen invloeden van de buitenomgeving. Ook vormt er zich uit de bekleding een slak die over de uiteindelijke las heen zit en de las beschermt tegen de buitenomgeving.

Voor de te gebruiken stroom geldt de vuistregel van 40A per mm. elektrodedikte. Voor een elektrode van 3 mm kiest men een stroom van 120 A. Er zijn drie hoofdgroepen elektrodebekleding: rutiel, basisch en cellulose. Het is een lasproces wat veel buiten gebruikt wordt voor leidingen en constructiewerk.