Techniek, maar dan door experts

Het Cottus Loopbaantraject

Het Cottus Loopbaantraject is een samenwerking met het landelijk UWV en is een uniek programma waar gemotiveerde werkzoekende jongeren en technisch dienstverlener Cottus elkaar vinden. Tijdens het 14 weken durende loopbaantraject worden enthousiaste jongeren met technisch inzicht geselecteerd die op dat moment werkloos zijn en een carrièrekans ambiëren in de techniek.

Tijdens het kennismakingsgesprek wordt bekeken of de kandidaat in aanmerking komt voor het loopbaantraject. De projectmanager beoordeelt de eerder opgedane werkervaring en bekijkt welke eventuele NIL opleidingen de kandidaat al behaald heeft.

Wat gebeurt er daarna?

 • Er wordt een “Cottus DNA profiel” aangemaakt en compleet dossier opgebouwd inclusief ID-bewijs, diploma's, interesses, etc.;
 • De kandidaat legt een persoonlijkheids- / competentietest af;
 • Er worden afspraken vastgelegd over het salaris na afloop van het loopbaantraject;
 • De kandidaat wordt aangemeld voor de lastest.
In Apeldoorn of Heerenveen wordt er gelast; verschillende lasposities en materialen komen aan bod. Geen opdrachten, maar gewoon ervaren, voelen en beoordelen. Er wordt bekeken of niveau 2 en/of 3 haalbaar is voor de kandidaat.

Aan het einde van de dag

 • evalueren projectmanager en docent de kandidaat en schatten ze in of een extra testdag noodzakelijk is voor beoordeling;
 • beoordelen de kandidaat, projectmanager en docent samen of er gestart wordt met het loopbaantraject;
 • groen licht van alle betrokkenen? Dan gaat de projectmanager het loopbaantraject organiseren bij de opdrachtgever voor 1,5 jaar en wordt de kandidaat aangemeld voor een lasopleiding bij de Cottus Vakschool.
De kandidaat wordt 5 dagen per week, 4 weken lang opgeleid tot NIL niveau 2 in TIG- of MAG bij één van de Cottus Vakscholen. Bij aanwezige werkervaring en reeds eerder behaalde NIL opleiding(en) vanaf niveau 3 wordt de kandidaat gedurende 20 tot 30 weken in de avond opgeleid.

Begeleiding tijdens het opleidingstraject

 • VCA training en diploma is bij het opleidingstraject inbegrepen;
 • De kandidaat wordt wekelijks beoordeeld door de docent inzake voortgang en gedrag;
 • Elke twee weken vindt er overleg plaatst tussen de kandidaat, de project manager en de docent;
 • Afsluiting van het opleidingstraject met een NIL gecertificeerd theorie en praktijk examen niveau 1 of 2.
Met een diploma op zak gaat de kandidaat nu stagelopen bij één van de opdrachtgevers van Cottus om de geleerde kneepjes van het vak toe te passen in de praktijk.

Kosten van het leerwerktraject

 • De kandidaat ontvangt gedurende deze periode nog geen salaris, wel een eventuele reiskostenvergoeding;
 • De opdrachtgever betaalt gedurende het leerwerktraject van 10 weken een gereduceerd uurtarief;
 • De opleiding van de kandidaat wordt voortgezet in de avonduren om NIL niveau 3 te behalen.
De kandidaat krijgt een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd conform de CAO Metaal & Techniek en gaat fulltime aan de slag bij de opdrachtgever in combinatie met het volgen van een avondopleiding.

Voorwaarden detachering

 • De arbeidscontractvorm is bij 'jongeren' minimaal 6 maanden of 1 jaar ketencontract bij Cottus;
 • De opleiding wordt voortgezet in de avonduren om NIL niveau 3 en/of niveau 4 te behalen of BBL niveau 2;
 • De kandidaat wordt gedetacheerd bij de opdrachtgever tegen een regulier tarief voor een periode van 1,5 jaar;
 • Overname van de kandidaat is na 1,5 jaar bespreekbaar.

Zeer geslaagde Cottus - UWV lasdag

Bekijk hier de beelden van onze zeer geslaagde lasdag.

In samenwerking met het UWV heeft de Cottus vakschool in Apeldoorn een lasdag georganiseerd.
Tijdens deze lasdag konden werkzoekenden kennismaken met het vakgebied. Dankzij de praktijkoefeningen onder de begeleiding van onze specialisten, zagen zij hoe boeiend het lasvak kan zijn.

Met het loopbaantraject wil Cottus werkzoekenden laten zien hoe uitdagend de techniek is en hen de mogelijkheid bieden een vakopleiding te volgen met kans op een baan!

De Vakschool

Cottus Vakschool staat voor bekwaam, betrokken en persoonlijk modulair onderwijs. Cottus Vakschool ondersteunt alle Cottus labels door gericht onderwijs aan te bieden om zo medewerkers en toekomstige medewerkers ruimer en beter inzetbaar te maken binnen hun professie. Door hard en soft skills in kaart te brengen en hierop een persoonlijk opleidingsplan te ontwikkelen om zo het rendement en uiteindelijk e productiviteit te verbeteren. Cottus Vakschool is toegankelijk voor iedereen die gedegen technisch onderwijs en of technische trainingen zoekt.

Lees meer over de vakschool

Cottus levert 100e deelnemer Sectorplan Twente

Cottus neemt met haar "loopbaantraject" deel aan het Sectorplan Twente, een project waarbij 1300 mensen in Twente moeten worden opgeleid of bijgeschoold voor een beroep waar veel vraag naar is. Cottus richt zich hiermee op deelnemers die vanuit de Wet Werkloosheid (WW) naar werk moeten worden begeleid.

Minister Asscher van Sociale Zaken reikte op 23 november 2016 het 100e certificaat persoonlijk uit aan Nick Wormgoor, hij doorliep succesvol het Cottus Loopbaantraject.

Op onze vakschool is Nick opgeleid tot NIL niveau 2 TIG rvs lassen. Nick heeft nu via Cottus werk en vervolgt zijn opleiding om nog meer lasdiploma's te behalen en meer ervaring op te doen.

Lees het hele nieuwsbericht: https://www.cottus.nl/nieuws/43

Bekijk de video op youtube

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Heeft u vragen over het loopbaantraject of bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Wij staan u graag te woord. Neem telefonisch contact op of vul het onderstaande contactformulier in en wij nemen binnen 2 werkdagen persoonlijk contact met u op!

Sandor Görtz
Algemeen directeur
Landelijk / Hoofdkantoor Cottus

Contactformulier

Vul uw gegevens en uw vraag/reactie in

Onze vestigingen

Cottus, ooit begonnen in Twente, is met vestigingen in Almelo, Apeldoorn, Almere, Groningen, Helmond, Heerenveen en Hoogeveen uitgegroeid tot een grote regionale speler met een “echt technisch hart”.

Kwaliteit en vakmanschap staan bij ons voorop. Dit zien onze opdrachtgevers en medewerkers terug in onze eigen Cottus Vakscholen. Dit kenmerkt het team van goed opgeleide en gekwalificeerde technische mensen, die werkzaam zijn bij Cottus. De kennis en kunde, de liefde voor het vak en de gedrevenheid, maken het verschil!

De optimale driehoeksverhouding tussen de Cottus labels, haar medewerkers en haar opdrachtgevers maakt Cottus tot de meest professionele en duurzame partner in de technische arbeidsmarkt. Niet voor niets... omdat techniek een vak is!