Ons nieuws

Vakschoolstudent Gerben: van ambtenaar tot elektrotechnicus

Stel je voor dat je 54 jaar oud bent en al jaren in een bepaalde sector werkt, maar je voelt dat je ambities eigenlijk in een ander werkveld liggen. Zou jij voor die nieuwe uitdaging (durven) gaan? Gerben van Loon deed het gewoon! Hij startte 1 februari de opleiding elektrotechniek aan de Cottus Vakschool en nu loopt hij stage. “Het is fantastisch om deze kans te krijgen en ik ga ‘m pakken!”

Voordat Gerben zijn liefde voor techniek ontdekte, werkte hij in een hele ander sector. “Ik heb lange tijd in het sociale domein gewerkt”, vertelt hij. “In de sociale werkvoorziening was ik bezig om mensen met een arbeidsbeperking of een psychische handicap verder te helpen met hun carrières. Zo coachte ik bijvoorbeeld groenmannen in Zutphen. In die tijd kwam ik erachter dat dit het toch niet helemaal was voor mij.”

Overstap van sociale domein naar techniek

In overleg met zijn werkgever besloot hij te stoppen met zijn werk. “Ik dacht steeds: wil ik dit werk wel doen? Wil ik nog wel verder in het sociale domein of moet ik eigenlijk helemaal iets anders gaan doen? Ik kwam voor mezelf tot de conclusie dat ik liever iets in de techniek wilde doen.”

Die keuze kwam niet helemaal uit het niets. In het verleden heeft Gerben namelijk twee huizen helemaal opgeknapt. Toen kwam hij erachter dat hij best wat technisch inzicht had. “Een vriend van me merkte op dat ik best wel handige handjes had”, lacht Gerben. Die opmerking en zijn ervaring met de huizen overtuigde hem ervan om eens naar een carrière in de techniek te gaan kijken.

Via de Vakschool stagelopen

Door zijn verleden in de sociale werkvoorziening had Gerben al contacten bij het UWV. Toen ze de opties voor zijn werktoekomst doornamen, kwamen ze bij Cottus uit. Na een gesprek bij de vestiging in Lichtenvoorde kwam Gerben uit op het leertraject voor elektrotechniek bij de Vakschool.

Vier weken lang ging hij vanuit Borculo naar de Vakschool in Apeldoorn. Inmiddels zit Gerben midden in zijn stagetraject. “Die stage loop ik bij Defensie. Wij zijn bezig met het aanleggen van nieuwe brandmeldinstallaties bij het militair oefenterrein in ’t Harde. Je leert hier echt heel veel. De leermeester van Cottus heeft zoveel knowhow in huis, dat is niet normaal.”

Accepteer de marketing-cookies en schakel je Adblocker uit om deze video te bekijken

Buizenwerk tussen de legervoertuigen

Tussen de legervoertuigen is Gerben nu vooral bezig met buizenwerk. Gerben legt uit: “Door die buizen worden de kabels doorgevoerd. Dat moet allemaal strak en netjes zijn, want dit werk ligt in het zicht.”

In tweetallen wordt het werk in de grote hal uitgevoerd. “Mijn collega zit er dicht op, dus ik word actief gemonitord”, lacht Gerben. “Als ik mijn werk niet helemaal goed doe, dan moet het gewoon even opnieuw. Dat is heel erg leerzaam.”

 

Geen spijt van keuze voor techniek

Welke kant Gerben in de toekomst op wil, weet hij nog niet. Maar hij twijfelt niet over de keuze die hij heeft gemaakt. “Iedere dag zijn we bezig met iets nieuws. Ik loop nog iets te kort mee om al specifiek te zeggen welke kant ik op wil in het vak. Ik ben net twee maanden bezig en ik kom vanuit een kantoorbaan en rol de techniek in.”

Wat Gerben wel weet, is dat hij nog niet klaar is met studeren. “Ik wil graag nog naar school. Daar heb ik binnenkort een gesprek over in Lichtenvoorde. Dan wil ik een nieuwe opleiding gaan doen binnen de Vakschool of een BBL-opleiding. Ik moet me daar nog even verder in verdiepen. Daar kan mijn projectmanager me ongetwijfeld goed bij helpen.”

Techniek ook iets voor jou?

Gaat Gerben nu weer iedere dag met plezier naar zijn werk? “Absoluut! Ik vind het erg leuk en vind het fantastisch dat ik deze kan nog krijg. Ik ben namelijk al 54. Dan is dit niet meer vanzelfsprekend. Ik kom nu elke dag met een lach thuis en dat is heel lang geleden.”

Wil jij, net als Gerben, via onze Vakschool aan de slag in de elektrotechniek? Bekijk dan eens het aanbod van onze Vakschool. Voor je het weet, ben je lekker aan de slag met je nieuwe skills!