Ons nieuws
Terug naar overzicht

Twee broers, twee vakmannen, twee vaste contracten bij Cottus

ALMELO – Twee broers met verschillende achtergronden, opleidingen en vakgebieden. Er zijn best wel wat verschillen tussen Jeroen (28) en Emiel (26) Peper, maar sinds vrijdag hebben de broers – buiten hun achternaam – nog iets gemeen: ze hebben allebei hun vaste contract getekend bij Cottus.

Trots zitten de broers naast elkaar. Op de tafel voor hen liggen twee stukken papier. Een voor Jeroen, een voor Emiel. Allebei gaan ze een krabbel zetten onder hun nieuwe, vaste contract. Een bijzonder moment. Zeker als je de route van beide mannen naar dit contract weet.

Van chef-kok tot monteur werktuigbouwkunde

Jeroen was twee jaar geleden nog chef-kok in een restaurant. Maar de opkomst van corona en het feit dat hij altijd aan het werk was wanneer anderen vrij waren, hakten erin. Hij wilde iets anders. Toen hij zijn CV online had gezet, kwam hij in contact met projectmanager Stefan van Cottus. “Twee dagen later kwam ik op gesprek en kon ik aan de slag bij Cottus.”

Bij de Cottus Vakschool in Apeldoorn zette Jeroen zijn eerste stappen in de installatietechniek. Toen hij de basis van zijn nieuwe vak onder de knie had, kon hij het in de praktijk gaan brengen bij opdrachtgever Winkels Techniek B.V.. Daar hield hij zich vooral bezig met prefab installaties. Maar Jeroen wilde meer.

BBL niveau 2-opleiding

Als je ambities hebt, dan helpt Cottus graag om deze waar te maken. Jeroen was nog niet klaar met zichzelf ontwikkelen in zijn nieuwe vak. Daarom volgde hij de BBL niveau 2-opleiding Monteur Werktuigbouwkunde. Een paar weken geleden ontving hij zijn diploma.

Een ding bleef stabiel in zijn technische carrière; Jeroen is nog steeds met veel plezier aan de slag bij Winkels. Én hij is nog steeds blij en tevreden bij Cottus. Daarom vond hij het een paar maanden geleden een goed idee om ook zijn broertje Emiel te introduceren.

Van mediawerk naar MAG-lasser

De achtergrond van Emiel is heel anders dan die van zijn broer. Waar Jeroen als jongvolwassene werd gegrepen door het vak van kok, zat Emiel meer in de schoolboeken. Hij studeerde Media, Informatie en Communicatie en haalde in die richting ook zijn diploma. Maar werk vinden in de branche was lastig.

Zo lastig, dat hij op een gegeven moment voor ander werk koos. Hij was al postbezorger tijdens zijn studie en bleef dat ook de afgelopen jaren doen. Maar toen hij zag hoe leuk Jeroen zijn nieuwe vak vond, werd hij ook nieuwsgierig naar een carrière in de techniek. Maar Emiel had niet de installatietechniek op het oog. Hij zag het vak van lasser wel zitten.

Twee dagen later kwam ik op gesprek en kon ik aan de slag bij Cottus.
- Jeroen Peper

Precies werken met uitzicht op meer

“Miniatuur schilderen is een hobby van me”, vertelt Emiel. “Dat is een precies werkje. Net als lassen.” En dus ging hij ook naar de Vakschool. Docent Ferry leerde hem de basis van het vak en na vier weken in de Vakschool ging hij aan de slag bij SVgroup.

“Hier las ik vooral bodemkettingen. De twee delen van de ketting maak ik tot een geheel.” Maar net als zijn broer, zit ook Emiel vol ambitie. “Ik wil graag blijven leren. Het liefst word ik uiteindelijk onderwaterlasser. Daar moet je echt een goede lasser voor zijn.” Een mooie stip op de horizon. Maar eerst werkt hij verder aan zijn basis bij zijn huidige opdrachtgevers. Want, zo beseft Emiel: “ik moet meters maken.”

Vast contract bij Cottus

En dan is het tijd. De mannen hebben een Cottus-pen in de hand, zetten ‘m op het papier en plaatsen hun krabbel. Een mooi moment voor de broers. Allebei volgen ze hun eigen pad. Maar wat mogen ze trots zijn op het resultaat van hun harde werk. Het vaste contract is binnen!

Gefeliciteerd, mannen. Jullie hebben het verdiend!