Ons nieuws
Terug naar overzicht

Martijn over zijn switch van restauranteigenaar naar elektromonteur

Toen Martijn van Eijk (40) vroegtijdig stopte met zijn mbo-opleiding facilitaire dienstverlening wist hij één ding zeker: “Ik ga nooit meer naar school.” Toch besloot hij achttien jaar later de stap te wagen en het roer om te gooien met een leer-werktraject. Hij stopte met het horecaleven en stapte de wereld van techniek in. Hoe bevalt het hem?

Restauranteigenaar

Martijn opende nadat hij van school af ging zijn eerste eigen restaurant. Het horecaleven bleek anders te zijn dan hij had verwacht: “Het werk in de horeca is gestrest en betaalde niet goed.” Na bijna tien jaar in de horeca ging Martijn niet meer met plezier naar zijn werk. Genoeg reden voor hem om het roer om te gooien. Na een tijdje gewerkt te hebben in een kaasfabriek en daarna in de metaalindustrie besloot Martijn om de energietechniek te gaan.

Nadat zijn project binnen de energietechniek stopte kwam Martijn thuis te zitten en belandde hij bij het UWV. “Tijdens mijn werk bij het energiebedrijf kwam ik vaak in aanraking met installateurs. Dat werk trok mij wel. Toen heb ik bij het UWV aangegeven dat ik een leer-werktraject wilde volgen.” Via het UWV kon Martijn deelnemen aan het Cottus Loopbaantraject.

Het Cottus Loopbaantraject

Het Cottus Loopbaantraject is een samenwerking tussen Cottus en UWV. Cottus regelt op basis van je ambities en competenties een leer-werktraject. Tijdens dit traject word je in veertien weken klaargestoomd om aan de slag te gaan in de techniek. Martijn besloot om de elektrotechniek in te gaan.

“Ik had al in mijn hoofd dat ik iets wilde doen met elektra. Bij Cottus heb ik in tien weken de basis geleerd van elektra. Dan ga je naar het kantoor waar Cottus een werkvloer heeft. Daar kun je dingen als buizen en stopcontacten installeren om te oefenen.”

Na die tien weken liep Martijn stage bij zijn huidige opdrachtgever. “Het bedrijf waar je stage loopt bepaalt dan eigenlijk of je mag blijven of niet. Gelukkig mocht ik blijven en werk ik daar nu nog steeds.”

 

Ik ga nooit meer naar school
Cottus-elektromonteur Martijn

Het werk als elektromonteur

Inmiddels is het al meer dan twee jaar geleden dat Martijn bij Cottus terechtkwam. Hij heeft het elektrawerk al aardig onder de knie: “Als je begint met een project ga je eerst alles aftekenen. In de muren boor je gaten, daar leg je dan buizen en draden in die je naar boven leidt.”

Alle elektra wordt naar één punt geleid: de meterkast. Hier komt alles samen. Martijn zorgt er dan voor dat het hele huis wordt voorzien van stroom. Vervolgens gaat hij aan de slag met het afmonteren. “Dan hang je stopcontacten op alle gaten in de muren.”

Trots op zijn ontwikkeling

Als Martijn terugkijkt op de afgelopen jaren is hij blij dat hij uit het horecaleven is gestapt om de techniek in te gaan. “Ik ben trots dat ik het gedaan heb. In het begin kijk je een beetje de kat uit de boom, want dan moet je nog heel veel leren. Maar door het steeds vaker te doen leer je het. Nu heb ik onlangs helemaal in mijn eentje een huis geïnstalleerd. Daar ben ik echt heel trots op.”

Toekomstplannen

Voorlopig blijft Martijn nog wel even in de wereld van de techniek. Momenteel volgt hij de opleiding Elektromonteur niveau 3. “Dan heb ik echt een diploma van elektromonteur op zak. Daarna zou ik nog wel wat cursussen willen doen zodat ik binnen de elektra meer certificaten kan behalen.”

Of Martijn dit werk zijn hele leven lang wil blijven doen, weet hij niet zeker. “Wie weet dat ik ooit nog wel in een magazijn wil gaan werken. Maar voorlopig blijf ik nog wel even bij Cottus werken, want dat bevalt me heel goed.”

Wat hij vooral prettig vindt? Martijn heeft veel contact met zijn projectmanager. “Alles is altijd goed geregeld. Bijvoorbeeld als ik kleding nodig heb of als apparatuur kapot is kan ik meteen bij het kantoor van Cottus terecht. En daar word ik dan supervriendelijk ontvangen.”

Ook werken bij Cottus?

Wij zoeken altijd mensen met hart voor techniek. Bekijk direct de vacatures, bijvoorbeeld als elektromonteur of mechatronica monteur. Maar ook in andere vakgebieden is er bij Cottus van alles te doen!